Els especialistes TIC s’han convertit en una de les professionals més demandades. Un bon perfil TIC és altament valorat i la tendència és que això continue sent així en el mitjà i llarg termini. Tant és així, que la disponibilitat d’esta mena de professionals s’ha convertit en un factor determinant per a les empreses i inversors a l’hora de fixar objectius estratègics, expandir línies de negoci fora de les fronteres d’origen o invertir en noves destinacions.
D’acord amb un estudi publicat per Eurostat, en 2021 entre un 60 i un 70% d’empreses van tenir dificultats per cobrir vacants TIC. Segons la mateixa agència, en 2022 més de 9 milions de persones van treballar dins d’aquest sector dins de la Unió Europea. Una quinta part d’ells ho van fer a Alemanya (2,1 milions), sent Espanya el tercer destí d’aquests professionals, on es van emplear 0,9 milions.
Desglossant l’estudi veiem que, dins d’aquesta dificultat generalitzada per aconseguir especialistes TIC, Espanya es posiciona com el país europeu amb més talent tecnològic empleat, ja que menys d’un 33% d’empreses van tenir dificultats per trobar personal qualificat que cobrís les seues necessitats. Es tracta d’un percentatge bastant bo si tenim en compte les xifres d’altres països de la Unió com Eslovènia, que encapçala el rànquing amb un 78% de dificultat, Luxemburg amb gairebé un 71% o Països Baixos amb una mica més del 70%.
Alguns dels reptes als quals s’enfronten les empreses a l’hora de buscar especialistes en TIC són la manca de qualificacions i experiència pertinents i les elevades expectatives salarials. Dificultats que es resolen en gran mesura a València. Espanya, i en particular València, ha posat en marxa mesures proactives per fer front a la creixent demanda de talent tecnològic, fent fàcilment accessibles i assequibles professionals altament qualificats, dos aspectes fonamentals per a les empreses d’innovació i les start-ups, com hem mencionat anteriorment.
Indubtablement, aquestes mesures han de passar per l’educació. D’una banda, la Universitat Politècnica ja és la primera de les politècniques de tota Espanya, encapçalant la producció de talent tecnològic. D’altra banda, la Universitat de València es posiciona entre les 3-7 millors del país i entre les 400 millors del món (2023 Shanghai Ranking, sobre universitats del món). A més, València també ha aconseguit posicionar-se com el millor destí Erasmus per diverses raons i més de 3.500 enginyers i informàtics es graduen anualment a la Comunitat Valenciana.
Una prova del poder d’atracció de talent internacional de la ciutat són els més de 15.000 estudiants estrangers matriculats a universitats valencianes. La realitat és que part d’aquest talent que ve a cursar un o diversos anys d’universitat acaba quedant-se atret per les condicions que ofereix la ciutat pel que fa a ocupabilitat i qualitat de vida. I això, sens dubte, ho noten les empreses en cerca de talent especialitzat.
I si tota aquesta informació no fos suficient per plantejar-se el desembarcament empresarial a la capital del Túria, encara n’hi ha més. Una alta rotació es converteix en un problema multidimensional per a les empreses, oi? Doncs bé, segons un recent estudi sobre la rotació laboral a Espanya elaborat per Randstad Research (2022), la rotació mitjana anual de les empreses espanyoles es va situar en el 17,0% en 2022. En aquest estudi destaca la Comunitat Valenciana per tenir la segona taxa de rotació més baixa d’Espanya, amb un 11,7%. Les comunitats autònomes amb major nivell de facturació són Andalusia (23,7%) i Navarra (23,2%). La taxa de rotació de Madrid es situa en el 15,6% i la de Catalunya en el 16,0%.
Com veus, són moltes les raons per plantejar-se un aterratge empresarial a València. Parlem?