La Harinera de València acaba d’obrir oficialment les seues portes i ho fa amb un enfocament clar cap a la innovació. A la inauguració han estat presents l’alcaldessa de València, María José Catalá, la regidora de Turisme, Agenda Digital, Innovació i Captació d’Inversions, Paula Llobet, i representants clau de l’ecosistema empresarial i d’innovació de València. La directora d’Invest in València, María Escartí, ha presentat els serveis de soft-landing que s’oferiran des de l’espai. Ja està tot preparat perquè la ciutat aprofite al màxim els prop de 5000 metres quadrats de superfície de la imponent fàbrica del Grao de principis del segle XX.
En ells es repartixen els diferents equips dissenyats per a treballar al servici de la ciutat i convertir-se, juntament amb Les Naus, en el nou ens públic d’innovació. Totes dues entitats sumen més de 10.000 metres quadrats amb un objectiu ambiciós: posicionar-se com un gran *hub d’innovació com els localitzats en ciutats europees com Berlín, París o Amsterdam.
A més dels projectes tecnològics i d’innovació que es desenvoluparan en l’emblemàtic edifici del Grau, en els nous espais s’impulsarà un hub de gaming: Valencia Game City. “Tenim l’escola de formació més important d’Espanya i la setena del món. Tenim un esdeveniment internacional molt ben posicionat, que és Dreamhack, pel qual passen 70.000 persones en cada edició”, destacava Paula Llobet, regidora de turisme, agenda digital, innovació i captació d’inversions. Llobet també remarca la importància de generar una indústria que permeti retenir els estudiants a la ciutat.
En aquest sentit també s’ofereix formació i suport a les universitats per integrar laboralment els seus estudiants i, així, potenciar l’ocupació de qualitat i fixar talent a la ciutat.
Punt de trobada d’inversors
Una de les iniciatives més interessants que es desenvoluparan des de la renovada Harinera serà el servei de soft landing (o aterratge suau) gestionat per Invest in Valencia, orientat a empreses estrangeres que vulguin apostar per la ciutat per emprendre, impulsar els seus negocis o obrir una filial.
Des d’ací s’oferirà orientació perquè la instauració, tant legal com física, sigui més ràpida i accessible. Una primera presa de contacte amb València on les empreses internacionals trobaran una guia per accedir a talent especialitzat, espais compatibles amb la seva activitat, així com un networking de qualitat. De la mateixa manera, se’ls oferirà de manera temporal oficines des de les quals poder donar els primers passos.
La Harinera és…
L’edifici, patrimoni industrial de la ciutat, va ser construït per l’empresa Harinas Levantinas a principis del segle XX, en 1923. En els treballs de restauració s’ha intentat mantenir l’essència de l’edifici, conservant els volums de la construcció original, al mateix temps que se li dotava de funcionalitat. El resultat és imponent. Espais diàfans a la vegada que acollidors amb totes les exigències de la societat moderna. El complex està format per l’edifici principal, de 5 plantes, un edifici annex amb planta baixa, cafeteria amb sortida independent al carrer i un pati amb un jardí bioclimàtic, i un tercer immoble.
La Harinera es troba al carrer Juan Verdaguer (junt al centre d’innovació Les Naus), a La Marina de València, dins del barri del Grau. El Grau és un dels cinc barris que conformen Poblats Marítims, el districte marinera de la ciutat. Un districte en auge on en els últims anys s’han desplegat una gran varietat de projectes estratègics i on s’ha anat creant un ecosistema per a empreses emergents: l’Escola d’Empresaris EDEM, la incubadora d’empreses Lanzadera i la seva empresa d’inversions Angels, el Veles e Vents, l’acceleradora Innsomnia, espais de coworking com Wayco o Vortex, o l’obertura pròxima de The Terminal Hub. Avui dia és ja un pol de desenvolupament econòmic i d’innovació. Un lloc més que privilegiat per a l’emprenedoria.