Platjabot, el dispositiu creat per l’empresa Umibots, un cas d’èxit d’Invest in Valencia, ja està llest per començar a ser provat a Las Arenas a mitjans del mes d’abril.
L’ordenança del Sandbox Urbà, que com ja hem comentat, estava a punt d’aprovar-se, ja té llum verda per començar a funcionar. Aquesta ordenança es basa en un model de finestra única, àgil i facilitadora per a la realització de proves reals, amb l’objectiu d’impulsar els projectes del sector innovador i tecnològic de la ciutat. Es tracta d’oferir a les empreses la possibilitat de provar els seus productes en entorns reals per assegurar l’èxit en el mercat.
València es converteix així en un escenari real d’experimentació de prototips i projectes pioners per a startups, equips de recerca i empreses de qualsevol sector d’activitat. L’objectiu és fer front als reptes de les ciutats actuals facilitant i agilitzant els períodes de prova per a trobar solucions als mateixos.
Paula Llobet, regidora d’Innovació, Tecnologia, Agenda Digital i Inversions de l’Ajuntament, destaca el caràcter pioner d’aquest projecte a Europa, ja que és un dels més complets i avançats: “El Sandbox Urbà converteix la ciutat de València en un escenari d’experimentació real i la consolida com a ciutat líder en innovació. Som els primers a Espanya a posar en marxa un Sandbox Urbà tan ambiciós”.
Platjabot, entre els primers projectes a estrenar el Sandbox
Umibots ja ha acordat amb l’Ajuntament les primeres proves per al seu robot de platja: el Platjabot. Seran la segona setmana d’abril a la posta 3 de la platja de la Malvarrosa, al costat de l’hotel Las Arenas.
Aquest robot està dissenyat per revolucionar la neteja de les platges i la recollida de deixalles de la sorra. Igual que els robots aspiradors domèstics, el Platjabot es pot configurar en funció de l’hora, les condicions climatològiques o la saturació de la platja. Disposa d’un sistema de cribatge que selecciona, aspira i acumula la brossa de la sorra. Dissenyat amb la més alta tecnologia, aquest robot ofereix fins a 19 hores d’autonomia i pot netejar uns 4000m2 per hora. Comptant amb un sistema anti-vandalisme i sensors òptims per detectar persones i obstacles mitjançant un triple sistema de seguretat.
Tot i que les proves es faran a la platja, el rang d’aplicació d’aquest dispositiu abasta parcs i àrees de lleure urbans, camps de golf i qualsevol tipus de terreny arenós amb accés per al robot.
A més del Platjabot, l’Ajuntament de València ja ha anunciat altres projectes que seran provats en el Sandbox Urbà en els pròxims mesos, com l’adaptació de fanals que, a més d’il·luminar, puguin ser carregadors de vehicles elèctrics, i un altre projecte en instal·lacions esportives per provar nous productes i serveis que permetin reduir els consums energètics mentre s’utilitzen.
Sobre UMIBOTS
UMIBOTS va arribar a València a principis de maig de 2023, amb l’assistència d’Invest in Valencia, amb l’objectiu de desenvolupar robots autònoms i elèctrics en l’àmbit de la mobilitat urbana. Actualment compta amb 4 treballadors i va tancar l’any passat amb una facturació de 200.000€.
La companyia compta amb un UMI-MARKET, premiat en el sisé concurs d’idees tecnològiques per al comerç minorista de la Secretaria d’Estat de Comerç, que permet al client fer la seva compra des d’una aplicació i rebre la comanda on vulga que es trobe. UMIBOTS ja treballa en un tercer robot, l’UMI-CLEAN, per a la neteja automàtica d’interiors i exteriors.