Amb pas ferm i constant la moda i el disseny valencià s’estan obrint camí tant a nivell nacional com internacional. No som nosaltres els que hem batejat a València amb el títol de Mediterranean Fashion Hub, ho diu la revista Forbes i això, sens dubte, és començar a arreplegar fruits.
La segona edició de la Mediterrània Fashion Week el mes d’octubre passat va despertar l’atenció de mirades molt més allà de la capital del Túria. Amb només dos edicions a la seua esquena, la passarel·la valenciana va aconseguir pràcticament duplicar tot el duplicable: espectadors, participants, subvencions, suports… moda! 4 dies en què 16 dissenyadors de tot el territori nacional van mostrar els seus treballs en dos escenaris: la icònica Plaza de la Verge, que eixa nit va brillar com mai, i el Only YOU Hotel. Del costat de la terreta Isabel Sanchis, Carlos Haro, Alejandro Resta, Mario Salafranca, Cary Fragueiro i GAU; de l’altre costat del riu Devota & Lomba, Duarte, Otrura, Maison Mesa, Félix Ramiro, José Perea, Duly Romero, Malne, Baro Lucas i Oteyza, entre altres.
Només uns pocs esdeveniments aconseguixen tanta atenció en només dos anys de vida, i això no fa més que avalar el que ja venien assenyalant des de l’organització, la igualment jove Associació per a la Cultura i la Moda Valenciana (ACUMOVA) sota la direcció de Sergio Puig: ‘hi ha una necessitat real de comptar amb una plataforma valenciana que done suport a la moda d’autor. Un certamen professionalitzat en el qual mostrar les col·leccions dels dissenyadors i les dissenyadores de la Comunitat Valenciana, però també de destacats creadors d’àmbit nacional i internacional’. Sens dubte, tenen clar el camí a seguir.
En el seu article, Forbes dona alguna de les claus que recolzen a València com *hub de moda emergent. Sense oblidar l’antecedent d’haver ostentat el títol de *World *Design *Captital 2022, la UNESCO acaba d’incloure a València dins del Creative Cities Network in la categoria de Disseny. I, cita a Econcult que valora l’ecosistema del disseny valencià en 1,7 bilions d’euros i està format per almenys 1.800 empreses creatives que ocupen més de 20.000 persones. Quasi res.
A part de l’esmentada Mediterrània *Fashion *Week, la revista Forbes es fixa en una altra fita de la moda dins de la nostra ciutat: CLEC Fashion Festival. Sota la direcció de Miquel Suay (DIMOVA) ha celebrat recentment la seua quarta edició a la Ciutat de les Arts i les Ciències aconseguint, un any més, sorprendre amb sorprenents propostes. Enguany van decidir posar l’accent en l’emergència climàtica fent un crit d’atenció als amants de la moda a ser més proactius a l’hora de consumir. Un missatge tan important com necessari i amb especial rellevància venint des de dins de la indústria.
No tenim dubte de València continuarà donant de quin en este camp i nosaltres estem desitjant ser testimonis d’això. Enhorabona a tot l’equip treballant darrere de les passarel·les per a situar a València entre els referents de la moda.