Claus de València com a Capital Verda Europea 2024.

capital verde Europea

El recent inaugurat 2024 promet ser un any trencador per a la ciutat de València, entre altres coses, perquè aquest és l’any en què es converteix en referent de sostenibilitat europea després de diversos anys de desenvolupament urbà. Només 14 ciutats han aconseguit abans que ella el premi Capital Verd Europeu, sent València la segona d’Espanya (Vitoria ho va ser el 2012) i la primera del Mediterrani.

Premi Capital Verd Europeu Es tracta d’una iniciativa de la Comissió Europea que, des de 2010, atorga a municipis de més de 100.000 habitants que destaquen pel compliment de normes ambientals i compromesos amb la protecció mediambiental. Amb una dotació de 600.000 euros es reconeixen els esforços fets per la ciutat per millorar el medi ambient i la qualitat de vida dels ciutadans i visitants mitjançant projectes alineats amb el Pacte Verd Europeu, l’Estratègia de Biodiversitat 2030 de la UE o els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. D’aquesta manera, no només es vol premiar el municipi guanyador, sinó també incentivar altres municipis a comprometre’s amb objectius de millora mediambiental i desenvolupament sostenible proporcionant un model inspirador a seguir.

Per què València? El jurat del Premi Capital Verd Europeu està compost per representants de set institucions europees que tenen en compte fins a 12 indicadors mediambientals com la mitigació i adaptació al canvi climàtic, mobilitat urbana, ús del sòl, qualitat de l’aire, natura i biodiversitat, soroll, residus o rendiment energètic. Seguint aquesta línia, cal ressaltar alguns motius pels quals València s’ha fet amb el premi Capital Verd Europeu 2024:

  1. Té el parc urbà més llarg d’Europa: el Jardí del Túria, antic llit del riu inaugurat el 1986 com a espai verd, compta amb més de 120 hectàrees i 12 km de longitud sense els quals ja no s’entén la ciutat.
  2. Protecció i creació de nous espais verds: el Parc Natural de l’Albufera, la Huerta, parcs i jardins… Així com el compromís de la ciutat per millorar la qualitat de l’aire i restaurar els ecosistemes naturals com la duna de la Devesa i els ecosistemes de zones humides.
  3. Recuperació d’espais públics i ús de la bicicleta: la contínua recerca per fer dels seus carrers i places llocs més amables per al ciutadà, peatonalitzant l’asfalt i facilitant xarxes per desplaçar-se amb bicicleta. València compta amb més de 160 km de carril bici i 95 km² de zones peatonals.
  4. Reducció de la petjada de carboni turística: l’impuls de l’auditoria de la petjada de carboni i hídrica de l’activitat turística permetent prendre mesures per aconseguir la neutralitat carbònica del sector.

I ara què? 12 mesos per davant per mostrar el model de sostenibilitat que ha convertit València en la Capital Verd Europea i també per seguir treballant per un futur més amable i sostenible. Les dues jornades inaugurals de l’11 i 12 de gener al Palau de la Música amb experts i representants institucionals nacionals i internacionals donen pas a més de 400 actes previstos al llarg d’aquest 2024, més d’un per dia. Entre ells, cal ressaltar la Cities Mission Conference 2024, de la Comissió Europea. Una conferència sobre el clima de màxim nivell internacional que cada any reuneix representants a escala local, nacional i europea per seguir avançant cap a la neutralitat climàtica.

Aquesta edició reunirà les 112 Ciutats Missió, entre altres: “farem extensible aquesta invitació i compromís a altres xarxes comunes, com la de les Ciutats Europees Verdes. En l’esdeveniment, que tindrà lloc al juny, s’elaborarà un decàleg de compromisos, la Carta Verda València 2024, en forma de manifest”, comentava l’alcaldessa, María José Catalá, qui també anunciava el repte proposat pel consistori per a aquest any tan rellevant de convertir l’Albufera en Reserva de la Biosfera.

Ens espera un any ple de reptes ambientals per complir!

(Infografia: Visit València)

Compartir noticia:

Entradas relacionadas